Nieuws

Local Tea haalt nieuwe investeringen op

Tijdens de Dragon's Den van 11 maart haalden Johan Jansen en Dionne Oomen maar liefst 1,5 mln euro aan investeringen op van 2 investeerders. Ze vielen direct op bij de investeerders met hun mooie en lekkere product en hun goede verhaal. Bij de eerste stappen van Johan Jansen op het pad van Nederlandse thee heeft hij ondersteuning van het LIB gehad. Prachtig om te zien waar dit bedrijf nu staat.

Lees meer >

Activiteitenverslag 2020 is uit!

Het activiteitenverslag 2020 is uit, met daarin een greep uit alle activiteiten vanuit LIB in dat jaar. 

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten december 2020

  • Biologische bestrijding van plaagdieren
  • Slimme, tweelaagse watervoorziening (subirrigate en druppelirrigatie), pilot boomkwekerij Lodders
  • Cradle 2 Cradle (C2C) varkenshouderij, pilot proces Hoeve Polsdonk
  • Grasland doorzaaien met grondballetjes (inclusief gras- en kruidenzaden) met de inzet van drones
  • Effectiviteit en efficiëntie sub-irrigatie
  • Dunne digestaat (varkensmest) via membraandestillatie omzetten in meststoffen en loosbaar water
  • Zomerstalvoeren met specifieke bemesting per kg grasopbrengst
  • Bind-akker: Biodivers rustjaar voor maximale stikstof- en koolstofbinding en vitale vervolgproductie
  • Biohuiden Coöperatie Trace Your Leather
  • Ontbijt uit Brabants Bos: ontbijt en lunchconcept met lokale producten uit lagroforestry
  • Digitalisering en robotisering van het sorteer- en inpakproces bij oesterzwammen 

Lees meer >

FoodLab Teelt Ondersteunende Voorzieningen van start

Teelt Ondersteunende Voorzieningen zijn de vaak grotendeels plastic, hulpmiddelen voor teelt van bijvoorbeeld zacht fruit, asperges en teelt met fruitbomen. Ze hebben een belangrijke functie voor de teelt, zoals het afweren van vogels, reguleren van temperatuur, het minimaliseren van waterverbruik of gewasbescherming. Dit zijn echter zaken die het oog van de gemiddelde consument niet ziet. Wat wel opvalt is dat ze vaak erg zichtbaar zijn in het landschap. Er is daarom een groeiende scepsis rond deze hulpmiddelen en dat wordt weerspiegeld in lokaal beleid. Maar de teelt kan eigenlijk bijna niet meer zonder. Een goede aanleiding voor een FoodLab waarin telers en leveranciers van TOV samenwerken met kunstenaars en designers om tot nieuwe oplossingen en innvaties te komen. Agri Meets Design schreef een mooi verslag van de eerste bijeenkomst in november.

Lees meer >

Tea by Me gaat partnerschap aan met oprichters Vegetarische Slager

Jaap Korteweg en Niko Koffeman, oprichters van De Vegetarische Slager, stappen in het Zundertse bedrijf Tea by Me van Johan Jansen. Beide initiatieven uit het LIB-netwerk die op belangrijke momenten LIB-ondersteuning hebben gehad en die nu elkaar weer verder helpen. Met deze nieuwe samenwerking maakt de Brabantse theemaker zich klaar voor verdere groei in binnen- en buitenland met Europese theeplantages en verdere ontwikkeling van de lokale productiefaciliteit. De partners vonden elkaar in hun gedeelde passie voor natuur en bewust ondernemen. Zie het persbericht

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten september 2020

  • Bodemresetten, praktijkpilots in de vollegrondstuinbouw
  • Ketenontwikkeling zoete bataat
  • Ontwikkelen onkruidrobot speciaal voor natuurinclusieve landbouw
  • Plant-e technologie in de boomkwekerij
  • Platform beleving op de boerderij; eerste pilot met 12 events tijdens Philips Fruittuin appelplukdagen 
  • Verbinden tuinbouw met de omgeving door diverse maatschappelijke functies aan te bieden
  • Praktijkmodule SunBiose: opschaling van Agro-PV, zonnepanelen boven gewassen en fruitteelt
  • Landschapspark de Heerlijckheid te Cuijk
  • Lokaal duurzame energie van boer naar bedrijf (Agri2Business hub)
  • Klimaatladder Biefselect

Lees meer >

Thema: Integratie in de keten

Op 2 september bracht Stuurgroep LIB een bezoek aan Genson, waar we een introductie en rondleiding kregen door mede-eigenaar Mari van den Heuvel en Marie-Louise Raats (marketing en communicatie). Genson behoort tot de top van internationale leveranciers van zachtfruit planten voor de professionele teler. Daarnaast produceren ze aardbeien, frambozen en prei voor de Nederlandse markt. Genson staat voor kwaliteit, duurzaamheid en continuïteit. Er werken 65 mensen in vaste dienst en 700 mensen in piekperioden. Tijdens de presentatie werd ingezoomd op een aantal projecten, rond robotisering, biologische bestrijding en verwaarding van 2e klasse aardbeien en frambozen. Vervolgens gaf Heleen Bos van Rijk Zwaan een toelichting op het concept Little & Fresh, waarmee voedselverspilling door kleine huishoudens wordt verminderd door het aanbieden van kleine groenten. Heleen legt uit dat het om een echt keteninitiatief gaat, van veredelaar tot retail, wat nodig is om nieuwe concepten succesvol in de markt te krijgen.

Lees meer >

Stuurgroep LIB op bezoek bij Philips Fruittuin

Op 9 juni was de Stuurgroep LIB te gast op Philips Fruittuin. Eigenlijk zou dit het moment geweest zijn om het 25-jarig jubileum van LIB te vieren met een grote bijeenkomst, maar vanwege Corona hebben we dat verzet naar juni 2021. Nu was er uitgebreid gelegenheid om Elies Lemkes, de nieuwe Gedeputeerde Landbouw en Natuur, te introduceren in de Stuurgroep en bij Philips Fruittuin. Carlos Faes, samen met zijn vrouw Anneke eigenaar van Philips Fruittuin, vertelt hoe het bedrijf zich in 30 jaar tijd ontwikkeld heeft van het fruitbedrijf van Philips tot een multifunctioneel belevingsbedrijf met 150.000 bezoekers per jaar. Een bedrijf dat de Corona crisis kan dragen omdat de winkel die nu extra goed draait, de andere onderdelen compenseert die slecht draaien (restaurant, ontvangstruimte). Met speciale aandacht voor de Appelplukdagen die door Corona dit jaar ook een andere opzet gaan krijgen. 

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten juni 2020

  • Robotisering onkruidbestrijding industriegroenten
  • Bodem in Beeld
  • Precisie beregenen aardappelen
  • Betere kwaliteit bij machinale bonenpluk en minder verspilling
  • CO2 fonds Groene Woud en Luchthaven Eindhoven
  • Natuurinclusieve boeren samen naar de markt
  • Kalf bij de Koe

 

Lees meer >

Voorbeeld toegevoegde waarde met Iberico varkens

In het kader van het EU-pig project werd begin maart een bezoek gebracht aan de regio Andalusië in Spanje, waar de COVAP coöperatie bezocht werd, een coöperatie van 4.500 boeren (melkveehouders, schapen, geiten, vleesvee en Iberico varkens), gestart in 1959 en met een omzet van inmiddels een half miljard euro per jaar! Deze coöperatie heeft 20% van de markt van de 'pata negra, 100% Iberico' in handen, met totaal 80.000 slachtingen per jaar. En dus alleen de hoogste kwaliteit van dit Iberico varken. Varkens worden circa 14 maanden oud; en hebben in de laatste 3 maanden van hun leven 1 a 2 hectare per varken ter beschikking met de karakteristieke eikenbomen, waarvan de varkens de eikels eten. Een ham van 8 kg en 2,5 jaar oud wordt voor 400 - 500 euro verkocht; 100 gram met de hand gesneden ham kost 20 euro. Een serieus voorbeeld van toegevoegde waarde!

Lees meer >

< vorige 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 ... 25 volgende >