Nieuws

Ondertekening LIB Convenant 2020 - 2023

Tijdens de Stuurgroep LIB bijeenkomst van 11 september bij van der Avoird Trayplanten, werd het nieuwe LIB-convenant 2020 - 2023 ondertekend door Anne-Marie Spierings, gedeputeerde bij de Provincie Noord - Brabant en Wim Bens, voorzitter ZLTO, namens beide convenantspartners. Hiermee kan LIB de komende jaren weer verder werken aan diverse projecten gericht op verduurzaming en vermaatschappelijking van de landbouw in Brabant.

Lees meer >

LIB bijeenkomst 'ontwikkelingen en toegevoegde waarde zachtfruitsector en glastuinbouw'

Op 11 september was de Stuurgroep LIB te gast bij het trayplantenbedrijf van Peter van der Avoird in Bavel. Agrarisch Ondernemer van het jaar 2018. Een erkenning die hij vooral gekregen heeft vanwege zijn opvallende personeelsbeleid. Zo mag al het personeel meedelen in de winst, waardoor iedereen zich zo goed mogelijk inzet voor het bedrijf. Verder doet van der Avoird mee aan het Recupa-project, waarbij ingezet wordt op volledig hergebruik van water binnen het bedrijf. Verder schetsen Sjaak van der Tak (Glastuinbouw Nederland), Wim van der Boomen, Kathleen Goense en Wim Bens (allen ZLTO) het belang van Noord - Brabant als tuinbouwprovincie en overhandigen ze hun tuinbouwvisie aan Gedeputeerde Anne-Marie Spierings. En Ab van Marrewijk van Greenco vertelt hoe zij al jaren inzetten op het stimuleren van het eten van hun gezonde Tommies tomaatjes via allerlei acties, vooral ook gericht op kinderen.

Lees meer >

Griekse delegatie wil leren van landbouwinnovatie in Brabant

Als vervolg op een bezoek van Geert Wilms van LIB aan Griekenland in november 2018, waarbij hij de werkwijze van het LIB heeft geïntroduceerd tijdens een congres voor 250 deelnemers, georganiseerd door oa het NL Ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft een groep van 19 Grieken eind augustus een bezoek gebracht aan Noord-Brabant. De Grieken hadden een diverse Agrofood achtergrond; zoals buffelboer, akkerbouwer en wijnboer, maar ook een bank, een verzekeringsmaatschappij, een zuivelaar en overheden. En verder waren ook de FAO vertegenwoordigd en de Nederlandse Ambassade uit Athene. Het LIB had een heel gevariëerd programma georganiseerd voor de groep in samenwerking met ZLTO, Provincie Noord-Brabant, Rabobank, FrieslandCampina en HAS Hogeschool. Ook werden diverse bedrijven bezocht: De Kruidenaer in Etten-Leur, NatuurlijkTomaat in Dongen, varkensbedrijf Van der Meijden in Oirschot, GrowWise van Signify in Eindhoven, VandenBorne aardappelen, De Ruurhoeve, Van den Berk boomkwekerij, PhilipsFruittuin en Bavaria. Eind oktober 2019 vindt een terugkoppeling plaats van het bezoek tijdens het Agribusiness-forum-2019 http://agribusinessforum.org/agribusiness-forum-2019/ in Griekenland, waar ook de beide Ministers van zowel Agricultural Development and Food en Toerisme van Griekenland aanwezig zullen zijn.

Lees meer >

Drip-irrigatie in aardappelen voor efficiënter watergebruik

Akkerbouwer Huijsmans in Nieuw Vossemeer is samen met McCain dit jaar gestart met het testen van drip irrigatie op 8 hectare aardappelen. Samen met McCain is een protocol opgezet voor drie teeltseizoenen om maximaal succes te garanderen. Met deze opzet wordt uitgezocht of het water bij drip irrigatie efficiënter ingezet kan worden dan met de haspel (minder mm’s water per ton aardappel), middels flow meters wordt dit precies gemeten. Daarnaast wordt er ook het aantal draaiuren en brandstof verbruik gemeten. 

Lees meer >

Stuurgroep LIB bezoekt 2 bedrijven

Op 26 juni bezocht de Stuurgroep LIB 2 Brabantse bedrijven. Het eerste bedrijf was Pieter van der Berk boomkwekerijen in Sint Oedenrode, gespecialiseerd in laanbomen, coniferen, vormbomen, rhododendrons en solitaire bomen en struiken met een enorm assortiment van 1600 soorten. Met 100 personeelsleden, 380 hectare in Nederland en 120 hectare in Duitsland, zijn ze één van de grootste boomkwekerijen in Europa. Ze zijn actief in enkele opvallende projecten, zoals het leveren van bomen en struiken voor het 'vertikale bos' op de Trudo-toren die momenteel gebouwd wordt. Ook zijn ze gestart met biologische teelt.  En het ttweede bedrijf was het varkensbedrijf van Kees van der Meijden in Oirschot, waar ook diverse andere activiteiten worden ontplooid zoals een boerderijterras, boomkwekerij, een opleidingsprogramma voor werk in de agrarische sector (VPO) en een nieuwe tak: een belevingsplek op een andere locatie, met horeca, verblijfsaccommodatie, boerderijwinkel, wandelpaden, voedselbos etc.

Lees meer >

Groente verspillen? Niet met Little & Fresh

Minder groente verspillen? Denk klein! Die gedachte bracht biologisch groentekweker Adri Jonkers uit Middelbeers op het idee om kleine groentes te kweken. Met Little & Fresh doen distributeur The Greenery, veredelaar Rijk Zwaan en Jumbo Supermarkten een pilot om kleine groentes commercieel op de markt te brengen. Consumenten zijn enthousiast. Met steun van het LIB begon Adri Jonkers 5 jaar geleden met het kweken van kleine groenten en nu liggen ze in de supermarkt. Lees meer in dit artikel.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten juni 2019

  • Integraal sturen van ammoniakemissie uit melkveestallen
  • Sprinkhaneneiwit, pilotboerderij testfase in Someren
  • Sensorgestuurd waterhuishouding van den Borne Aardappelen
  • Aardappel druppelirrigatie proef in combinatie met fertigatie
  • The Quinoa Company; opzet kenniscentrum in Den Bosch, Brabant
  • Circulaire inzet van digestaat ter bevordering van duurzame energie, emissiereductie, bodemleven en biodiversiteit
  • Porcus Campus Aarle-Rixtel
  • Kippensoep: voeren van natte voedselreststromen aan kippen
  • Loonmelken als ondersteuning in de bedrijfsstrategie
  • Textureren van veldbonen voor vleesvervangers
  • Eiwitoptimalisatie bij weidegang door inzet NIR-sensoren

 

Lees meer >

Mobiele slachterij wint het beste idee van Varkensland

Het beste idee van Varkensland 2019 is een mobiele slachterij, vanwege de grote impact voor het varken, de ondernemer en het concept en het biedt nieuwe perspectieven, aldus de jury. Het initiatief lkomt van Ruud Pothoven, waar onder andere varkenshouder Ben Bruurs ook bij betrokken is, en wordt ondersteund door het LIB. Met de mobiele slachterij kunnen 30 varkens per dag geslacht worden, op de boerderij. Wat veel minder stress geeft voor de dieren. De initiatiefnemers zijn met Bionext een crowdfundingsactie gestart om de slachterij te financieren. 

Lees meer >

LIB bij Global Food Innovation Summit in Milaan

Geert Wilms heeft 7 mei op de ‘Global Food Innovation Summit’ in Milaan, tijdens Seeds & Chips een inleiding gegeven over Landbouw Innovatie in Brabant (als Publiek Privaat Partnership van ZLTO en Provincie Noord-Brabant) en circulaire landbouw. Er waren meerdere inleiders zoals Martin Scholten (WUR) en Aldrik Gierveld (LNV) en de discussie werd geleid door HKH Princes Viktoria de Bourbon de Parme.

Lees meer >

Melkveehouder Knegsel ontwikkelt geurloze mestkorrels van eigen koeien

Melkveehouder Jos Seuntiëns uit Knegsel werkte jarenlang aan een systeem wat de mest van zijn eigen koeien omzet in geurloze mestkorrels voor consument en hovenier. Natuurlijke mestkorrels voor in de tuin rechtstreeks van de koeienboer. En dat alles via een uniek en vernuftig systeem op het eigen erf, en met ondersteuning van LIB. Lees meer in het artikel in het Eindhovens Dagblad.

 

Lees meer >

< vorige 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 ... 24 volgende >