Nieuws

ALLES MOET OP; 29 september in Designhuis Eindhoven

Op 29 september organiseert het Food Film Festival het ALLES MOET OP evenement als onderdeel van de expositie de Etende Mens in het Designhuis Eindhoven. De aandacht gaat uit naar oogst en voedselverspilling; in een feestelijk oogstdiner wordt gekookt met de 'buitenbeentjes' in de voedselketen en wordt afgesloten met een toetje van heerlijk verse net geoogste Elstar appels van Philips Fruittuin. Zie het persbericht.De expositie de Etende Mens wordt ondersteund door het LIB.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten september 2012

  • Serious farming: antibiotica en dierenwelzijn in de varkenshouderij
  • Aardbeien op trayvelden; hergebruik van recirculatiewater
  • Hypoallergene kersen
  • Automatische vogelverschrikker in de fruit- en boomteelt
  • VIC belevingsstal in de varkenshouderij
  • Landbouwproducten & voedselbank
  • Landart en Landkunst
  • Hongaars Wolvarken 2013

Lees meer >

Kempen Lam op Slow Food beurs in Turijn

Van 24 - 29 oktober vindt Salone del Gusto plaats in Turijn: de tweejaarlijkse internationale Slow Food beurs met allerlei unieke streekproducten uit de hele wereld en met name Italië. Het Slow Food Presidium het Kempische Heideschaap zal daar ook met een stand aanwezig zijn van het Kempen Lam. In de stand kunnen heerlijke hammen en worsten geproefd en gekocht worden. De beurs wordt bezocht door een internationale culinaire professionals en liefhebbers van kwaliteitsproducten. De deelname van Kempen Lam aan de beurs wordt ondersteund door het LIB.

Lees meer >

Bezoek Stuurgroep LIB aan Europese innovatieprojecten

Op 5 september bracht Stuurgroep LIB een bezoek aan diverse Europese innovatieprojecten in Vlaanderen; zie verder op deze site. Van dit bezoek is een filmpje gemaakt:

Lees meer >

Bezoek Stuurgroep LIB aan Vlaanderen in kader internationale samenwerking

Op woensdag 5 september bracht de Stuurgroep LIB een bezoek aan een aantal Europese innovatieprojecten in Vlaanderen. Onder de 50 deelnemers (25 uit Nederland, 25 uit Vlaanderen) waren een drietal gedeputeerden van de provincies Noord - Brabant en Antwerpen, voorzitter en vice-voorzitter van ZLTO en Boerenbond, vertegenwoordigers van ministeries, waterschapsbestuurders, terreinbeheerders, natuurorganisaties, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Lees meer >

Bijenhouders bezoeken proef voor bij-vriendelijke gewassen voor vergisting

Voor covergisting wordt regelmatig mais gebruikt. Voor de bijen is dat jammer omdat mais geen goede voedingsbron is voor bijen. Grote maisakkers vormen dus een moeilijke leefomgeving voor de bij. In het kader van het Jaar van de Bij 2012 vragen veel partijen aandacht voor het belang van de bij voor de voedselproductie en het verbeteren van de leefomgeving van de bij. In dat kader is varkenshouder Bert Rijnen uit Oirschot, met ondersteuning van het LIB, een project gestart met imkervereniging Oirschot - de Beerzen waarin bij-vriendelijke energiegewassen uitgetest worden als alternatief voor mais in de vergisting. Zie artikel over het bezoek van de bijenhouders aan de percelen.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten juni 2012

  • Welzijn & weerstand wekker melkgeiten: scoringsalert voor het toetsen van de mate van gezondheid en dierenwelzijn bij melkgeiten
  • AQUA-LITY, waterkwaliteit en landbouw
  • Aardappel Pootgoed Academie Zuid-West Nederland 2012 - 2014
  • Nederlandse quinoa: introductie van een quinoa-keten (teelt, verwerking en afzet) in Nederland
  • Energieke paddenstoelenkwekers, klimaatneutraal
  • Groen Gas Groene Woud
  • Slim bemesten in de fruitteelt: gebruik van organische mest
  • Bodemkwaliteit bij aardbei
  • Vermindering droogteschade Lieshout
  • De Etende Mens: expositie in Designhuis Eindhoven
  • Labeling en recreatief ondernemerschap: meer communicatie met de samenleving

Lees meer >

LIB bijeenkomst Bodem & Biodiversiteit: duurzame akkerbouw en de markt

Op 13 juni was een groep van 34 genodigden (inclusief Stuurgroep LIB) op bezoek in West-Brabant om te kijken naar duurzame akkerbouw, bodem, biodiversiteit en de markt, geïllustreerd via het project Veldleeuwerik. Akkerbouwer Cors Hage (Kruisland) volgt dit project op de voet; hij wil zo meer leren over de bodem als belangrijke productiefactor en hoe hij daarin meer kan sturen, via bemesting en grondbewerking.

Lees meer >

Tentoonstelling 'De Etende Mens' in Designhuis Eindhoven

De tentoonstelling De Etende Mens toont werk van ontwerpers die nadenken over de link tussen vormgeving, eten en waar het vandaan komt . De tentoonstelling wil hiermee aandacht vragen voor de belangrijke bijdrage die ontwerpers leveren en kunnen bieden aan de toekomst van ons voedsel en de voedselketen als geheel. ZLTO en LIB laten innovatieprojecten in de landbouw zien die nog niet bekend zijn bij het grote publiek. Naast de tentoonstelling wordt ook een activiteitenprogramma met films, diners, workshops en lezingen georganiseerd waarbij ZLTO en LIB ook betrokken zullen zijn. Tentoonstelling en activiteitenprogramma vinden plaats van 30 juni - 30 september in het Designhuis in Eindhoven. Meer informatie: De Etende Mens.

Lees meer >

Afsluiting succesvol project Mooie Maaltijd in Brabant

De VKGE (Vereniging Keukenmanagement in de Zorg) sluit het project een Mooie Maaltijd in Brabant met een heel tevreden gevoel af. Alle doelstellingen, waaronder de ruim € 1 mln op streek- en biologische producten, zijn in het laatste jaar ruimschoots gehaald. Meer dan 200 zorglocaties hebben deelgenomen met meer dan 250.000 maaltijden. Dit heeft tot een structurele en positieve verandering in de kijk van de zorgsector op voedsel geleid. LIB heeft de Mooie Maaltijd in Brabant 3 jaar ondersteund. Meer informatie over de resultaten in de nieuwsbrief

Lees meer >