Nieuws

Thema: Integratie in de keten

Op 2 september bracht Stuurgroep LIB een bezoek aan Genson, waar we een introductie en rondleiding kregen door mede-eigenaar Mari van den Heuvel en Marie-Louise Raats (marketing en communicatie). Genson behoort tot de top van internationale leveranciers van zachtfruit planten voor de professionele teler. Daarnaast produceren ze aardbeien, frambozen en prei voor de Nederlandse markt. Genson staat voor kwaliteit, duurzaamheid en continuïteit. Er werken 65 mensen in vaste dienst en 700 mensen in piekperioden. Tijdens de presentatie werd ingezoomd op een aantal projecten, rond robotisering, biologische bestrijding en verwaarding van 2e klasse aardbeien en frambozen. Vervolgens gaf Heleen Bos van Rijk Zwaan een toelichting op het concept Little & Fresh, waarmee voedselverspilling door kleine huishoudens wordt verminderd door het aanbieden van kleine groenten. Heleen legt uit dat het om een echt keteninitiatief gaat, van veredelaar tot retail, wat nodig is om nieuwe concepten succesvol in de markt te krijgen.

Lees meer >

Stuurgroep LIB op bezoek bij Philips Fruittuin

Op 9 juni was de Stuurgroep LIB te gast op Philips Fruittuin. Eigenlijk zou dit het moment geweest zijn om het 25-jarig jubileum van LIB te vieren met een grote bijeenkomst, maar vanwege Corona hebben we dat verzet naar juni 2021. Nu was er uitgebreid gelegenheid om Elies Lemkes, de nieuwe Gedeputeerde Landbouw en Natuur, te introduceren in de Stuurgroep en bij Philips Fruittuin. Carlos Faes, samen met zijn vrouw Anneke eigenaar van Philips Fruittuin, vertelt hoe het bedrijf zich in 30 jaar tijd ontwikkeld heeft van het fruitbedrijf van Philips tot een multifunctioneel belevingsbedrijf met 150.000 bezoekers per jaar. Een bedrijf dat de Corona crisis kan dragen omdat de winkel die nu extra goed draait, de andere onderdelen compenseert die slecht draaien (restaurant, ontvangstruimte). Met speciale aandacht voor de Appelplukdagen die door Corona dit jaar ook een andere opzet gaan krijgen. 

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten juni 2020

  • Robotisering onkruidbestrijding industriegroenten
  • Bodem in Beeld
  • Precisie beregenen aardappelen
  • Betere kwaliteit bij machinale bonenpluk en minder verspilling
  • CO2 fonds Groene Woud en Luchthaven Eindhoven
  • Natuurinclusieve boeren samen naar de markt
  • Kalf bij de Koe

 

Lees meer >

Voorbeeld toegevoegde waarde met Iberico varkens

In het kader van het EU-pig project werd begin maart een bezoek gebracht aan de regio Andalusië in Spanje, waar de COVAP coöperatie bezocht werd, een coöperatie van 4.500 boeren (melkveehouders, schapen, geiten, vleesvee en Iberico varkens), gestart in 1959 en met een omzet van inmiddels een half miljard euro per jaar! Deze coöperatie heeft 20% van de markt van de 'pata negra, 100% Iberico' in handen, met totaal 80.000 slachtingen per jaar. En dus alleen de hoogste kwaliteit van dit Iberico varken. Varkens worden circa 14 maanden oud; en hebben in de laatste 3 maanden van hun leven 1 a 2 hectare per varken ter beschikking met de karakteristieke eikenbomen, waarvan de varkens de eikels eten. Een ham van 8 kg en 2,5 jaar oud wordt voor 400 - 500 euro verkocht; 100 gram met de hand gesneden ham kost 20 euro. Een serieus voorbeeld van toegevoegde waarde!

Lees meer >

Activiteitenverslag 2019 is uit

Het verslag over de activiteiten van LIB in 2019 is uit. Lees het hier.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten februari 2020

  • Autonoom mechanisch schoffelen boomkwekerij
  • RIJP, korte keten boer - markt
  • Varroa resistente honingbijen
  • Duurzame irrigatie met zon en water
  • Boerschappen, opschaling en transparante keten
  • Innovatief stalsysteem voor de melkveehouderij
  • Meelwormen productie, procesefficiëntie, effectiviteit en opschaling
  • Natuurlijk Tomaat en Healthy Fridge
  • Vleesvervangers van lokaal geteelde veldbonen

Lees meer >

Op excursie naar de Biofach in Duitsland

Op 12 en 13 februari ging de Stuurgroep LIB op excursie naar de Biofach in Duitsland, samen met een delegatie van (bio)boeren, ketenpartijen, onderwijsinstellingen, Provincie Noord - Brabant, ZLTO en LIB. Onderweg naar de Biofach werden 2 bedrijven bezocht: woonwerkgemeenschap Dottenfelderhof vlakbij Frankfurt, waar 180 medewerkers een inkomen hebben vooral dankzij de directe verkoop aan de bevolking van Frankfurt; en het Bioland akkerbouwbedrijf Remlinger Rueben wat aardappelen, uien en peen verpakt voor een coöperatie van 20 boeren in de omgeving en verkoopt aan supermarktketen Tegut. Petra van Egmond, expert in de Duitse markt voor biologische producten, gaf een toelichting op deze markt. En op de Biofach zelf werden verschillende stands bezocht van bedrijven die relevant zijn voor de biologische sector in Brabant zoals de Groene Weg, Nautilus, Udea, Green Organics, de Halm, Baltussen, Bastiaansen etc. En werd tijdens een lunch met de Nederlandse Ambassadeur Wepke Kingma in Berlijn, uitgewisseld met een aantal vertegenwoordigers van bio-organisaties in Beieren. Volgens de deelnemers een erg inspirerende excursie. Met name de professionaliteit van de bedrijven en het positieve enthousiasme van de sector vielen op. 

Lees meer >

Nieuw: LIB activiteitenprogramma 2020 - 2023

Op 11 september 2019 hebben ZLTO voorzitter Wim Bens en Gedeputeerde Landbouw Anne-Marie Spierings, het nieuwe LIB-convenant 2020 - 2023 ondertekend, waarmee ze hun goedkeuring hebben gegeven aan vier nieuwe jaren innovatieprojecten door Stuurgroep LIB. Lees in dit LIB-activiteitenprogramma 2020 - 2023 wat de speerpunten zijn voor nieuwe projecten en activiteiten in deze periode.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten november 2019

  • Delta X, ondergrondse waterberging
  • ECOON Vleeskuikenstal; eerste pilot in Riethoven; extra onderzoeksmodule rond dierenwelzijn.
  • Autonome aspergerobot; module foliegeleidingssysteem
  • Experimenteren met doorzichtige zon - pv op teeltondersteunende voorzieningen bij zachtfruit
  • Wekelijkse accurate oogstvoorspellingen bij aardbeien met gebruik van camera's, data en computeranalyse
  • Growficient: sensoren voor een optimale watergeefstrategie in de tuinbouw
  • Van innovatief tomatenteler naar leverancier van bewerkt product
  • Conceptontwikkeling voor verwaarding van 2e klasse aardbeien
  • Databased storytelling

Lees meer >

Noord - Brabantse melkveehouderij in Europese context

De LIB-bijeenkomst op 13 november stond in het teken van Europese samenwerking in de melkveehouderij, via het project Eurodairy (H2020). Met meer dan 50 deelnemers waaronder veel jonge melkveehouders, was het een avond met veel discussie en uitwisseling. Ronnie Schellekens (de gastheer) starte met een rondleiding op zijn melkveebedrijf in Goirle. Zijn stal was een perfecte plek voor een zeer actuele discussie over emissies. Na de rondleiding volgden presentaties van Rik Vlemminx (ZLTO) en Jan Halewyck (Innovatiesteunpunt van de Belgische Boerenbond) over de internationale uitwisseling binnen Eurodairy, de excursies met jonge ondernemers naar Ierland en Frankrijk en de erg interessante uitwisseling rond financiële kengetallen tussen de deelnemers uit de 15 verschillende landen in het project. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat Nederland te maken heeft met een stijgende kostprijs en een melkprijs die dat steeds minder lijkt te compenseren. Met de vraag of de Nederlandse melkveehouderij genoeg veerkracht heeft om hiermee om te gaan. Daarna volgden 3 pitches met praktijkervaringen van deelnemers aan het Eurodairy project: Niels van Hooijdonk, Jordi Kuijstermans en Pieter Peters. 

Lees meer >

< vorige 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 ... 24 volgende >