Nieuws

Slimme Stal wint Duitse innovatieprijs dierenwelzijn

Op 8 april mocht Gé Backus, van Connecting Agri & Food, de innovatieprijs in ontvangst nemen van het Duitse Initiative Tierwohl. Met deze prijs van meer dan € 150.000 gaat Connecting Agri & Food vanaf 1 juli het Slimme Stal systeem installeren op 30 Duitse bedrijven. Twee LIB-projecten hebben een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van het Slimme Stal systeem, waarbij via sensoren in de stal informatie over het stalklimaat wordt doorgestuurd naar een app zodat direct bijgesteld kan worden.

Lees meer >

Sociaal groeigeld voor Kipcaravan

Peter van Agt heeft financiële ondersteuning gekregen voor uitrol van zijn 'kipcaravans' vanuit een nieuw investeringsfonds van de Provincie Noord - Brabant om initiatieven van sociale ondernemers in Brabant verder te helpen. Een kipcaravan is een mobiele kippenstal met maximaal 249 kippen die op verschillende terreinen kan worden ingezet. De eieren kunnen via een ei-automaat verkocht worden. De kipcaravan is ontwikkeld door pluimveehouder Peter van Agt samen met een compagnon. Bij het beheer van de caravan, het uithalen van de eieren en het verzorgen van de kippen, worden werknemers betrokken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat voor hen ontzettend leuk werk is en wat het een heel sociaal project maakt. Het bouwen van de eerste 2 kipcaravans is twee jaar geleden (2017) door LIB ondersteund.

Lees meer >

LIB Activiteitenverslag 2018 is uit

Het Activiteitenverslag van het LIB over 2018 is uit, met daarin de belangrijkste LIB-activiteiten van afgelopen jaar.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten februari 2019

  • MINO scheiding van urine en mest bij varkens
  • Elektriciteitslekstromen bij melkveebedrijven
  • Implementatie LVS (Laag Volume Strooien) in de boomkwekerij met GPS
  • IMAGINE (jongeren zonder werk en opleiding verbinden met tuinbouw)
  • MelkTap in en met de supermarkt
  • Ontwikkeling marktconcept Kalf bij de Koe
  • Little & Fresh naar de consument

Lees meer >

Landbouw & Natuur: natuurinclusief boeren

Landbouw & Natuur: rond dit thema organiseerde Stuurgroep LIB op 20 februari een themabijeenkomst met meer dan 50 genodigden, op het bedrijf van Joris Buijs in Etten-Leur. Een heel interessant bedrijf. Joris is al 20 jaar 'kringloopboer' en krijgt hier sinds kort veel erkenning voor. Hij teelt al jaren zelf krachtvoer (via diverse vlinderbloemigen en mengteelt) en maakt met de mest van de eigen koeien de kringloop zo rond. Na een introductie door Joris, volgt Alex Datema, voorzitter Boerennatuur, die de volgende definitie voorstelt voor natuurinclusief boeren: functionele biodiversiteit; het bevorderen van (wilde) flora en fauna op het bedrijf; landschaps- en cultuurhistorische elementen die bijdragen aan biodiversiteit en het verkleinen van de negatieve effecten van de landbouw op de omgeving. Nico van den Broek, biologische varkenshouder in Hilvarenbeek, vertelt daarna hoe in zijn bedrijf het proces is verlopen van gangbaar varkenshouder in 2000 tot biologisch natuurinclusief varkenshouder nu, die samen met andere boeren intensief samenwerkt met Staatsbosbeheer en een natuurinclusieve pilot doet met het GOB. Waarna Erik Saaltink van Staatsbosbeheer vertelt wat natuurinclusieve landbouw bij hen inhoudt; en Guus van Laarhoven van RoyalFrieslandCampina afsluit met hun 'Melk met Meerwaarde' traject waarin ze samenwerking zoeken met allerlei partijen in de regio die willen bijdragen aan een verdienmodel voor de boer voor een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Lees meer >

CHIEF informatiebijeenkomst

Met ruim honderd belangstellenden was de Raadszaal van het kersverse gemeentehuis van de gemeente Altena goed gevuld, tijdens de eerste informatiebijeenkomst van CHIEF op 31 januari. Vertegenwoordigers van lokale onderwijsinstellingen, retail en ondernemingen in de plantaardige eiwitsector, evenals landelijk gevestigde organisaties, waren aanwezig. Belangrijk doel was om met gelijkgestemden verder vorm te geven aan de ideeën rondom het Centrum voor Innovatie, Educatie, Fascinatie en Gezondheid in relatie tot plantaardige eiwitten in de regio Altena. De planvorming voor dit centrum wordt door LIB ondersteund.

Lees meer >

Een sateetje van de insectenboer

Onlangs in het nieuws: nertsenhouder in Boekel schakelt om naar insectenkweek omdat hij daar meer toekomst in ziet; en varkensboeren uit de Peel hebben ook interesse. In dit artikel in het NRC wordt een mooi overzicht van de stand van zaken gegeven van insectenteelt in Nederland. Een beweging die door LIB ondersteund wordt.

Lees meer >

Provincie Noord - Brabant organiseert Voedsel1000

Op 19 februari organiseert de Provincie Noord - Brabant de Voedsel1000 om Brabanders aan te moedigen met elkaar in gesprekt te gaan over de toekomst en inrichting van hun voedselsysteem. De Voedsel1000, afgeleid van de G1000 methodiek, is een vrije plek voor Brabanders waarbij inwoners, professionals en overheid samen komen om onderwerpen te bespreken die zij belangrijk vinden als het gaat om ideeën en oplossingen die bij kunnen drage naan een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem. Voor meer info zie: Voedsel1000.

Lees meer >

ZLTO wil door met LIB

Op basis van de postieve evaluatie uitgevoerd door Katrien Termeer, hoogleraar Bestuurskunde aan de WUR, en op basis van een eigen evaluatie, heeft het ZLTO bestuur onlangs besloten de samenwerking met de Provincie Noord - Brabant in het kader van het convenant LIB voort te zetten in de volgende periode 2020 - 2023. Dit op voorwaarde dat de Provincie Noord - Brabant zich ook weer verbindt aan een nieuwe convenantsperiode. De Provincie besluit daar in 2019 over. Dat zal dan het zevende convenant worden. De samenwerking tussen ZLTO en de Provincie Noord - Brabant in het kader van LIB is gestart in 1995.

Lees meer >

Evaluatie LIB

Onlangs is de huidige LIB periode (van 2015 – 2018) geëvalueerd door Katrien Termeer, hoogleraar bestuurskunde van de WUR en sinds kort SERkroonlid. Zij heeft voor de evaluatie naast een algemene bestuurskundige theorie het ‘small wins’ perspectief gehanteerd. Daarbij worden weerbarstige maatschappelijke vraagstukken aangepakt door middel van kleine maar betekenisvolle stapjes die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot systeemverandering. De conclusie van de evaluatie: ‘LIB is uniek, doet uitstekend werk, wordt hoog gewaardeerd en is bovenal van grote betekenis voor de landbouw transitie in Noord-Brabant, inclusief de bredere agro-food sector en het landelijk gebied’. Zie het evaluatierapport en de reactie van de Provincie Noord-Brabant daarop. Op de foto Katrien op bedrijfsbezoek ivm de evaluatie.

Lees meer >

< vorige 1 ... 5 6 7 8 9 10 11 ... 24 volgende >