Nieuws

Nieuw goedgekeurde projecten maart 2022

  • Natuurlijk plaagbestrijding koolteelt; betere beheersing koolmot door inzet vleermuizen
  • Financiering landbouwgrond, marktverkenning
  • Koe-neusmasker; afvang methaan bij de bek van de koe; winst voor koe, boer en milieu
  • Ontwikkeling BeanCam voor betere kwaliteit biologische sperziebonen
  • Veldwacht, met gebruik van bodemsensoren beter inzicht, minder milieubelasting en beter rendement
  • Europees demonstratienetwerk Klimaatslimme landbouw - verbinden van voorbeeldbedrijven
  • Plant Pads, professioneel gebruik
  • Drijfmestbehandeling met schelpkalk vitalisers
  • Betaalde bloemenstroken voor meer biodiversiteit
  • Innovatieve biologische champignonteelt

Lees meer >

Het LIB activiteitenverslag 2021 is uit

Het LIB activiteitenverslag 2021 is uit. Met een beschrijving van een selectie aan projecten en activiteiten die in 2021 zijn opgestart, uitgevoerd of afgerond. 

Lees meer >

Strokenteelt in Etten-Leur

Ivar van Dorst, een jonge ondernemer in Etten-Leur, wil anders gaan telen. Geen monocultuur, maar diverse gewassen geteeld in stroken en verkoop van de producten in een korte keten, o.a. via de eigen webshop. Eén van de teelten wordt bloemen en kruiden die geoogst zullen worden voor Nederlandse kruidenthee, zodat deze bloemenstroken niet alleen bijdragen aan de biodiversiteit, maar ook aan de inkomsten. LIB ondersteunt de ontwikkeling van de verwerking van deze kruiden tot thee. Lees hier het volledige artikel over de visie van Ivar.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten december 2021

  • Diervriendelijk en wildreddend maaien
  • Bomen tellen en meten (stamomtrek, hoogte) met behulp van Kunstmatige Intelligentie
  • Innovatief Brabant (expositie van 5 jaar) in het Noord-Brabants Museum
  • Inzet van hoog-gevoelige sensoren om diverse gewassen beter te bewaren
  • Certificering van kunstmestvervangers voor mestverwaarding en kringlooplandbouw
  • Ekoto: waardering van bloemenstroken in strokenteelt

Lees meer >

Bloemist verpakt bloemen in hun eigen vezels

Onlangs verscheen een leuk artikel over LIB en het Varta Valorisatielab van Charl Goossens, op Landbouw en Voedsel Brabant: 'De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) wordt blij van agrarische ondernemers die werken aan een duurzame land- en tuinbouw. Projectleider Marjon Krol steekt de loftrompet over VARTA, een initiatief van de West-Brabantse broers Goossens dat restproducten nieuw leven inblaast – of eigenlijk stoomt.' 

Lees meer >

Udea zet stappen richting 100% klimaatneutraal

Vanuit de ambitie om - op de kortst mogelijke termijn - 100% klimaatneutraal te opereren, heeft biologische groothandel Udea, beter bekend van haar supermarktketens Ekoplaza en Marqt, een langdurige overeenkomst getekend met 6 boeren om haar CO2-uitstoot te compenseren via Carbon Farming. Dit door LIB ondersteunde project is een eerste stap, waarbij Udea naast impact ook kijkt naar schaalbaarheid, zodat er in de komende jaren meer bioboeren kunnen aanhaken. Zie oa dit artikel in het Biojournaal voor meer info.

Lees meer >

High-tech in de melkveehouderij

Op 23 september was Stuurgroep LIB met gasten op bezoek bij melkveebedrijf van den Bosch in Oudenbosch voor een bijeenkomst over het thema 'high-tech in de melkveehouderij, mineralenkringlopen sluiten en een beter stalklimaat'. Familie van den Bosch heeft daar een mooi bedrijf met 320 koeien, één vaste medewerker en flink wat hulp van Lely zoals de Lely Sphere: een circulair stalsysteem voor het scheiden van mineralenstromen en het verwaarden van emissies en de automatische Lely Exos maaier die autonoom gras maait. Via deze technologische hulp wordt de kringloop steeds beter gesloten: de mest wordt gescheiden en de dunne fractie wordt direct ingezet voor het grasland. Verder ook aandacht voor provinciaal beleidskader rond stalemissies, voor de Koe Toilet en de Vrij Leven Stal en voor de Meadow Floor op melkveebedrijf de Barendonk in Beers. Waarmee heel veel kennis en ervaring bij elkaar werd gebracht rond high-tech oplossingen voor kringloopsluiting in de melkveehouderij.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten september 2021

  • Entmachine in de boomkwekerij
  • Mechanische onkruidbestrijding Treeport Zundert; implementatie robotisering in de boomkwekerij
  • Sensorisch landschap; hightech ten behoeve van onderzoek bodemleven en bodemvitaliteit
  • Bavaria Klimaatpositief via koolstofvastlegging door boeren

Lees meer >

Stuurgroep LIB op bezoek bij Dutch Nightcrawlers Almkerk

Op 8 september kreeg de Stuurgroep LIB en een groep van een 20-tal genodigden een introductie over de 'wondere wereld van de worm' tijdens een bezoek bij de Dutch Nightcrawlers van Bas de Peuter in Almkerk. Zij bedienen, samen met 20 andere kwekers, 65% van de wereldwijde wormenbranche en produceren ongeveer 400 miljoen wormen per jaar. Focus ligt op wormen voor de recreatie en sportvisserij maar de inzet van wormen voor bodemverbetering groeit. Na een rondleiding over het bedrijf door Bas de Peuter, gaan Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut en Mark Thur van Megrow in op deze inzet van wormen voor bodemverbetering. 

Lees meer >

Verdiepingstafel Verdienvermogen landbouw Brabant

Wat is het verdienvermogen nu eigenlijk van Brabantse boeren en tuinders en waar moeten we wat dat betreft rekening mee houden in het nieuwe beleidskader Landbouw en Voedsel? Dat was de vraag van Gedeputeerde Elies Lemkes van landbouw die tot de Verdientafel heeft geleid onder voorzitterschap van ZLTO-directeur Kathleen Goense en met partijen als Agrifirm, Rabobank, BAJK, provincie Noord-Brabant, ABAB en Krijn Poppe, voormalig economist aan Wageningen UR en waarbij Geert Wilms van LIB ook was aangesloten. Hun bevindingen zijn in dit slidedeck samengebracht en onlangs verscheen hierover dit artikel in Nieuwe Oogst.

Lees meer >