Nieuws

Impressie opening Streekbelevingscentrum Gasthuishoeve

Op woensdag 25 juni werd het Streekbelevingscentrum de Gasthuishoeve officieel geopend door Gedeputeerde Yves de Boer, Burgemeester Peter Maas en ZLTO voorzitter Hans Huijbers. Ter gelegenheid van de officiële opening organiseerden de Gasthuishoeve en Stuurgroep LIB samen het symposium 'Stad en Platteland verbonden door Voedsel en Beleving'. Het filmpje geeft hiervan een impressie.

 

Lees meer >

Quinoa teelt in Nederland

Quinoa komt uit de Andes en is een voedzaam zaad met een hoog eiwitgehalte. Hierdoor is de vraag naar quinoa de laatste jaren enorm gestegen. Eerdere kleine proeven met quinoa-teelt in Nederland zijn in 2014 uitgebreid naar een teelt van 30 ha. De initiatiefnemer is Rens Kuijten, zoon van een melkveehouder uit Nuenen (zie filmpje). LIB ondersteunt het quinoa-project.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten september 2014

 • Nieuwe eiwitten toegepast in duurzame smaakvolle snacks
 • Innovatiedag 'bomen voor de toekomst', Ebben
 • Conversie van dierlijke mest tot hoogwaardige toepassing m.b.v. BSF larven
 • Desinfectie van fruit door koud plasma
 • Biologisch imkeren
 • Mini-groenten, teeltonderzoek en conceptontwikkeling
 • Crowd-funding als mogelijkmaker voor innovaties in de veehouderij
 • De Nieuwe Rentmeester: naar een duurzame financierig van bedrijfsoverdracht

Lees meer >

Kennis intensieve economie en toegevoegde waarde in Agrofood Brabant

Op 28 augustus was de Stuurgroep LIB te gast bij Rijk Zwaan in Fijnaart, waar Bas van Kuik, Leo Woudenberg en Anton van Doornmalen een rondleiding gaven aan de groep van 25 personen. Rijk Zwaan is een high-tech bedrijf in de veredeling van groentenzaden. In Fijnaart is het bedrijf de laatste 7 jaar verdubbeld naar ruim 310 werknemers (wereldwijd 2.500 werknemers). Het bedrijf heeft een plek in de innovatie top 30 op de 15e plaats (Philips 1e plaats). Bijna 30% van de omzet van het bedrijf wordt jaarlijks in R&D gestopt, dat betekent circa 90 miljoen euro per jaar. De locatie Fijnaart is wereldwijd het ‘kristallisatiepunt’ waar alle R&D informatie van de verschillende continenten (Australië, Afrika, etcetera) wordt verzameld en geanalyseerd.

Lees meer >

Opening Streekbelevingscentrum Gasthuishoeve

Op woensdag 25 juni werd het Streekbelevingscentrum de Gasthuishoeve officieel geopend door Gedeputeerde Yves de Boer, Burgemeester Peter Maas en ZLTO voorzitter Hans Huijbers. Ter gelegenheid van de officiële opening organiseerden de Gasthuishoeve en Stuurgroep LIB samen het symposium 'Stad en Platteland verbonden door Voedsel en Beleving' met presentaties van René Bastiaansen over de relatie boer - belangenorganisatie - overheid gedurende de laatste eeuw; van Emmylou Aben van Woningcorporatie Trudo over hun plannen voor een Food Hall in Eindhoven en van professor Diane Nijs van NHTV over de Belevingseconomie. 

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten juni 2014

 • Dairylink - Boer Guus
 • Agrarisch Vliegwiel voor Innovatie Vrijetijdseconomie Brabant
 • Diverse rassen voor een smaakmarkt in Brabant
 • Aardbeien, innovatief teeltsysteem trayplanten
 • Grassa, kansen voor bioraffinage van gras in de Peel
 • Toekomstgericht werkgeverschap in de varkenshouderij
 • Design en toegevoegde waarde in de varkenshouderij
 • Diversifiëren en toegevoegde waarde creëren door Informatiesysteem Transparante eierprijzen

Lees meer >

Yvonne Hopstaken gekozen tot Brabantse Held van de Smaak 2014

Yvonne Hopstaken is gekozen tot de Brabantse Held van de Smaak 2014 in het thema 'bonen en peulvruchten. Een interessant thema vanwege het belang van alternatieve eiwitbronnen naar de toekomst toe. Aldus juryvoorzitter Geert Braks van restaurant de Hofkaemer in Bergeijk: 'voor Yvonne horen lokale ingrediënten, seizoen, duurzaamheid en unieke recepten bij de basis van haar aanpak. Voor de jury had ze een grote kapucijnenburger gemaakt omdat het nu het seizoen van de kapucijnen is. En groot zodat we de burger samen moesten delen, waarmee ze ook een link legt naar het belang van de eetcultuur. Die integrale benadering maakt haar een echte 'Held van de Smaak'. Yvonne Hopstaken zal Brabant vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing in het najaar. Zie ook het persbericht.  

Lees meer >

'Stad en Platteland verbonden door Voedsel en Beleving' op 25 juni

Op wo. 25 juni organiseren de Stuurgroep LIB en de Gasthuishoeve de bijeenkomst 'Stad en Platteland verbonden door Voedsel en Beleving' ter gelegenheid van de officiële opening van de Gasthuishoeve. Met presentaties van Emmylou Aben van Woningcorporatie Trudo in Eindhoven over de plannen voor de Food Hall en van Professor Diane Nijs van de NHTV in Breda over de Belevingssamenleving. Verder wordt de Brabantse Held van de Smaak bekend gemaakt en nog veel meer. Aanvang: 16.30 uur. Locatie: Gasthuishoeve, Liempdseweg 31, Sint Oedenrode. Zie uitnodiging en programma. Aanmelden bij info@gasthuishoeve.nl.

Lees meer >

Veel aandacht voor quinoa teelt in Nederland

Er is veel aandacht in de media voor de nieuwe teelt van quinoa in Nederland. Quinoa komt uit de Andes en is een voedzaam zaad met een hoog eiwitgehalte. Hierdoor is de vraag naar quinoa de laatste jaren enorm gestegen. Eerdere kleine proeven met quino-teelt in Nederland zijn in 2014 uitgebreid naar een teelt van 30 ha. De initiatiefnemer is Rens Kuijten, zoon van een melkveehouder uit Nuenen. Het Eindhovens Dagblad schreef hier een uitgebreid artikel over. Het quinoaproject wordt door het LIB ondersteund.

Lees meer >

Start pilot dripirrigatie en fertigatie in aardappelen op 19 mei

De Nederlandse akkerbouw staat voor een aantal uitdagingen in relatie tot duurzaam ondernemen. De gebruiksnormen bemesting worden strenger, water wordt schaarser en telers krijgen met steeds extremere weersomstandigheden te maken. Op 19 mei vindt de officiële opening plaats van een pilot project waarbij voor het eerst in Nederland een groot areaal aardappelen onder dripirrigatie wordt geteeld, in combinatie met fertigatie, ter verlaging van het gebruik van water en meststoffen. Locatie: teler Jos van Sambeeck in Reusel/Bergeijk. Meer informatie in het persbericht.

Lees meer >