Nieuws

Opening innovatieve varkenstal in Oirschot

In april openden Wilma en Kees van der Meijden - Welvaarts hun nieuwe innovatieve varkenstal in Oirschot. Het openingsweekend trok maar liefst 5.000 bezoekers! De supermoderne kraamstal is gecombineerd met het praktijktrainingscentrum van Varkens.nl en een zichtlocatie.

Lees meer >

Eerste steek Brabantse Wal Asperge

Op donderdag 21 april vond de eerste steek van de Brabantse Wal asperge plaats in aanwezigheid van o.a. Hans Huijbers en Anne-Marie Spierings. De eerste steek is elk jaar aanleiding voor een feestje. Dit jaar was er een extra aanleiding omdat de Brabantse Wal asperge onlangs is erkend als Europees streekproduct. Op de Brabantse Wal worden op ongeveer 50 hectare asperges geteeld, een areaal wat groeiend is door de groeiende belangstelling voor het speciale product.

Lees meer >

Activiteitenverslag LIB 2015 is uit!

Het Activiteitenverslag 2015 van het LIB is uit. Klik hier.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten maart 2016

  • HAS Consumerlab
  • Betere bodemsystemen met mycorrhiza's en micro-organismen
  • Kringloopsluiting pluimveehouderij en plantaardige systemen; terrafert fertilizer production plant
  • Aquaponics op StrijpS in Eindhoven; stadslandbouw in een oude productiehal van Philips
  • Laanboomkippen; symbiose tussen kippen en laanbomen
  • Bodemscanner in de melkveehouderij
  • Jongeren en de transitie in de agrarische sector
  • Heerlijk helder drinkwater in de intensieve veehouderij
  • 3-D Klomp en biobased grondstoffen
  • Micro-mouterij; regionaal telen en mouten van gerst
  • Boerschappen, the next step
  • De Symbiotische Stal
  • Regionaal krachtvoer voor biologische geiten
  • Gecontroleerde opkweek basilicum
  • Praktijktesten nieuwe rassen Nedersoja
  • BAJK Academy: 'van Jonge Agrariër naar Gamechanger'

 

Lees meer >

LIB bijeenkomst 'Toegevoegde waarde in de Vleesketen'

De Stuurgroep LIB bijeenkomst rond 'Toegevoegde Waarde in de vleesketen' vond plaats op 23 maart, op het bedrijf van Ben en Thea Bruurs. In zes presentaties werd ingegaan op verschillende onderdelen, voorbeelden en benaderingen voor het ontwikkelen van toegevoegde waarde in de vleesketen. Het bedrijf van Ben en Thea heeft het concept 'weidevarkens' ontwikkeld waarbij het de ambitie is om varkens in te zetten voor terreinbeheer. Dit concept hebben ze mede ontwikkeld onder invloed van de feedback van de vele gasten die ze in hun gastenverblijf hebben op hun varkenshouderij. Het model kenmerkt zich door het leveren van beheersdiensten en een korte en transparante keten. Het vlees wordt via diverse kanalen verkocht onder andere via Boerschappen en Brandt en Levie, die beide ook een presentatie verzorgden. Boerschappen is een box voor verse producten uit de streek met afhaalpunt en

Lees meer >

A2 melk

Sofie Herbstreit, studente aan HAS Den Bosch, heeft een rapport geschreven over A2 melk, op basis van desk research. In het rapport beschrijft ze onder andere wat A2 melk is; welke onderzoeken gedaan zijn om de effecten van A2 melk te onderbouwen; hoe A2 melk op de markt is gebracht; welke partijen met A2 melk actief zijn en wat hun marketing aanpak is. Dit heeft een heel duidelijk en compact rapport opgeleverd voor wie meer wil weten over A2 melk. Voor een beperkte groep consumenten die moeite hebben met de vertering van melk, kan A2 melk een oplossing zijn. In Nieuw Zeeland en Australië heeft A2 melk inmiddels een marktaandeel van 10%; en recent is A2 melk ook op de Britse markt gebracht met als slogan 'easy to digest'.

Lees meer >

Alpro en Agrifirm ontwikkelen sojateelt in Nederland

Een van de speerpunten in de duurzaamheidstrategie van Alpro is meer soja uit Europese landen te sourcen, waaronder Nederland. Samen met Agrifirm Plant gaan ze de duurzame sojateelt in Nederland verder ontwikkelen. De samenwerking tussen Alpro en Agrifirm Plant heeft als doel om te werken aan een duurzame en efficiënte keten, zodat zowel voor consument als teler de maximale waarde wordt gerealiseerd. Zie het persbericht. Sinds 2013 ondersteunt LIB Agrifirm bij de ontwikkeling van de sojateelt in Nederland.

Lees meer >

Goed Boeren Conferentie

Op vrijdag 26 februari organiseert de Brabantse Milieufederatie de conferentie 'Goed Boeren'. Het netwerk 'Goed Boeren' bestaat ui 12 boeren die concrete stappen hebben gezet op het pad van vernieuwing en verduurzaming. Het netwerk is opgericht om onderling kennis uit te wisselen en andere boeren te ondersteunen bij een transitie naar een meer duurzame landbouw. Tijdens de conferentie zullen een aantal 'best practices' van duurzaam boeren met de deelnemers gedeeld worden. Voor vooraankondiging en meer informatie zie het programma.

Lees meer >

Delegatie uit VS bezoekt agrarisch Brabant

De innovaties van aardbeienteler van de Meulengraaf uit Best en boomkweker van den Berk uit Sint-Oedenrode stonden op 11 december centraal bij het bezoek van een brede delegatie uit de Amerikaanse staat Californie, die onder leiding stond van Karen Ross, minister van landbouw van Californie. Verder waren er vertegenwoordigers van diverse Amerikaanse water-, klimaat- en landbouworganisaties. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings ontving de Amerikanen op het Provinciehuis in ´s-Hertogenbosch samen met Gedeputeerde Johan van den Hout. Het project van Rob van de Meulengraaf laat zien hoe een hogere aardbeienopbrengst wordt gerealiseerd op een kleiner areaal met minder gebruik van water, gewasbescherming, meststoffen en arbeid. Bij van den Berk staan de bomen centraal die een belangrijke bijdrage kunnen leveren om de klimaatproblematiek aan te pakken. Beide ondernemers realiseren hun innovaties met steun van LIB.

Lees meer >

Helicon Topklas Veehouderij

Helicon Helmond en Den Bosch hebben het initiatief genomen tot een Topklas Veehouderij. In het najaar van 2015 staan de eerste pilots op de rol. Om het initiatief succesvol te laten zijn, is samenwerking met het bedrijfsleven noodzakelijk. Er ligt op voorhand een win – win voor beide partijen. Topklas leerlingen krijgen de mogelijkheid om buiten de reguliere lessen een blik te werpen in de kraamkamers van (top)bedrijven. Op basis van heldere cases en opdrachten leveren zij hun onderbouwde mening. Dit ‘frisdenken’ helpt bedrijven bij het verder doorontwikkelen van hun producten en diensten. 2 december vond de kick-Off plaats. LIB is betrokken bij de ontwikkeling van de Topklas.

Lees meer >