Nieuws

Presentatie LIB op congres Sustainable Transitions in Brighton

Geert Wilms heeft op 26 augustus, samen met Jan Rotmans, een bijdrage geleverd aan het congres “Sustainability transitions and wider transformative change: historical roots and future pathways” in het Engelse Brighton. Een internationaal gezelschap van 350 personen uit de gehele wereld nam aan het congres deel. Transitie professor Jan Rotmans was op die dag key-note spreker, met zijn visie op transitie processen en de rol van ‘kantelaars in dat proces’, en Geert Wilms heeft in de daaropvolgende discussie-sessie de praktijk van transitie in de Agro-food en landbouwsector in Noord-Brabant geschetst. De Italiaanse professor Mariana Mazzucato schetste het grote belang van de 'ondernemende overheid' voor economische groei en innovatie, mits die slim weet te investeren, actief onderzoek en projecten subsidieert én wat terugvraagt van datzelfde bedrijfsleven.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten september 2015

 • Integraal duurzame varkensstal met monovergister
 • Zero Air Pollution (ZAP) System; pilot in de varkenshouderij
 • Natuurlijk Boeren Kleine Beerze
 • Toegevoegde waarde kalkoenhouderij

Lees meer >

Stuurgroep LIB maakt kennis met quinoa teelt in Brabant

Phily Brooijmans en Govert van Dis telen dit jaar 5 ha quinoa op hun biologische akkerbouwbedrijf in Oudemolen. Op hun bedrijf van 112 ha telen ze naast quinoa vooral suikermaïs en aardappelen en daarnaast nog wat 'traditionele akkerbouwgewassen'. Vorig jaar zijn ze voorzichtig begonnen met 1 ha quinoa en dat is goed bevallen. De quinoa is in april gezaaid en wordt in september geoogst. Ze leren steeds bij. Zo blijkt quinoa erg gevoelig te zijn voor structuurschade en is onkruidbestrijding een probleem. Voordelen van quinoa zijn de grote droogtetolerantie en dat het een 'rustgewas' is dat veel organische stof en mineralen achterlaat voor vervolgteelten. Rens Kuiken, initiatiefnemer van de Dutch quinoa groep licht de hele quinoa keten toe, van grond tot bord. Sinds de start van het project in 2011 is, met ondersteuning van LIB, veel geleerd. Inmiddels ligt de quinoa o.a. bij de Sligro in het schap.

Lees meer >

Filmpje opening Kwatrijnstal

Op woensdag 27 mei opende Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de eerste Kwatrijnstal van Sjaak en Suzanne Sprangers in Kaatsheuvel. Onder het toeziend oog van  genodigden, waaronder de nieuwe gedeputeerden Anne-Marie Spierings en Johan van den Hout van de Provincie Noord - Brabant en ZLTO voorzitter Hans Huijbers, liet Dijksma 70 Jersey koeien los uit de stal. De stal is aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen in Kaatsheuvel gebouwd in samenwerking met Natuurmonumenten.

 

Lees meer >

Presentatie FOOD FUTURES

Van maart tot juli 2015 zijn 22 internationale studenten van de afdeling Forum van de Dutch Design Academy uit Eindhoven in groepjes aan de slag geweest met het bestuderen van de agrofoodsector in Brabant, het benoemen van thema's en het uitwerken daarvan naar toekomstige voedselscenario's. Op 2 juli werden hun ideeën gepresenteerd. Evenals vorig jaar weer vol van nieuwe ideeën, zoals het eten van duiven en kraaien (van overlast tot heerlijk voedsel uit de streek), het herkennen van verschillende appelrassen en hun herkomst en het gemakkelijker maken van gezond eten. De ideeën worden gepresenteerd in dit boekje.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten juli 2015

 • Pilot hommels en phytophthora bij aardappelen
 • Innovatieve bedrijfsmodellen voor natuurboeren
 • Uitbreiding toepassingsmogelijkheden CATT (Controlled Atmosphere Temperature Treatment)
 • Gaultheria Precumbens (sierteeltplant) voor food, farma en cosmetische industrie
 • Vegetarische Slager Breda 2015 - 2020
 • Melkpoeder van rauwe melk
 • Berm van de toekomst
 • Biologisch & Benutten; onderscheidende mineralenefficiëntie biologische landbouw
 • Haalbaarheidsstudie businesscase graan Sorghumteelt

 

Lees meer >

Stuurgroep LIB zomer bijeenkomst

Op 1 juli kwam de Stuurgroep LIB in de nieuwe samenstelling samen, met de nieuwe Gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling, Energie en Bestuur, Anne-Marie Spierings. Er werd een bezoek gebracht het aardappelbedrijf van Jacob van de Borne om kennis te maken met de precisielandbouwtechnieken van deze innovator. Daarna werd de Ruurhoeve bezocht, waar Corné Ansems uitgebreid vertelde over familiekudde, kaasmakerij, eigen sojateelt en cholfitty kaas. Een mooie kennismaking met een paar zeer innovatieve bedrijven.

Lees meer >

Ansjovis-visser Cor van Dort Brabantse Held van de Smaak

Cor van Dort is op 25 juni gekozen tot Brabantse Held van de Smaak 2015 in het thema 'vis, schaal- en schelpdieren'. De vakjury, onder voorzitterschap van Remco Beekers (ZLTO-bestuur), was unaniem in haar beslissing: 'Cor van Dort is een echte Brabantse Held die zich tot op hoge leeftijd inzet voor het behoud van de 'weervisserij' in Nederland en met de Bergse Ansjovis een uniek, duurzaam en smaakvol product levert'. In september gaat Cor van Dort Brabant vertegenwoordigen in de verkiezing van de landelijke Held van de Smaak 2015 in Leeuwarden, Hoofdstad van de Smaak 2015. Zie ook het persbericht. Omroep Brabant was aanwezig met radio en TV en maakte een mooie reportage.

Lees meer >

Druppelirrigatie in prei

Dit jaar wordt voor de derde keer op rij gekeken naar de praktische mogelijkheden en het eff ect van druppelbevloeiing en fertigatie in de teelt van prei. De praktijkproef ligt – net als vorige jaren – bij teler Edwin Uijen in Herpen. Voor meer informatie, zie het artikel.

Lees meer >

Staatssecretaris Dijksma opent eerste Kwatrijnstal in Kaatsheuvel

Op woensdag 27 mei opende Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de eerste Kwatrijnstal van Sjaak en Suzanne Sprangers in Kaatsheuvel. Onder het toeziend oog van  genodigden, waaronder de nieuwe gedeputeerden Anne-Marie Spierings en Johan van den Hout van de Provincie Noord - Brabant en ZLTO voorzitter Hans Huijbers, liet Dijksma 70 Jersey koeien los uit de stal. De stal is aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen in Kaatsheuvel gebouwd in samenwerking met Natuurmonumenten. Zie persbericht en filmpje.

Lees meer >