Nieuws

Boekpresentatie Meer Eten Minder Zorg

Op 6 november vindt bij de ZLTO in Den Bosch de presentatie van het boek 'Meer Eten Minder Zorg', van Phyllis den Brok plaats in de vorm van een mini-symposium. Sprekers gaan eerst in op nieuwe definities van gezondheid, sociaal ondernemerschap in eten & drinken en praktijkvoorbeelden van goed eten in de zorg, waarna Phyllis den Brok haar nieuwe boek presenteert. Stuurgroep LIB heeft enkele projecten ondersteund waarvan de uitvoering inspiratie heeft opgeleverd voor dit boek, waaronder de projecten 'Een Mooie Maaltijd in Brabant' en 'Lekker Betrokken'. Meer informatie over de boekpresentatie, tijdstip, locatie en aanmelden via deze website.

Lees meer >

Suiker Unie ontvangt Agrofoodpluim voor deelname aan Veldleeuwerik

Directeur Albert Markusse van de Suiker Unie heeft uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings de Agrofoodpluim ontvangen. Met deze pluim spreekt de provincie maandelijks haar waardering uit voor initiatieven die voorop lopen als het gaat om innovatie en/of verduurzaming binnen de agrofoodsector. Suiker Unie heeft de pluim gekregen voor haar deelname aan Stichting Veldleeuwerik, waarbinnen akkerbouwers, ketenpartners en toeleveranciers samenwerken aan een duurzame akkerbouw. Zie nieuwsbericht.

Lees meer >

Sun City II als beeld voor transitie agrofood sector

Kunstenaars en muzikanten hebben het transitieproces in de landbouw en agrofoodsector omgezet in beeld en geluid.  Dit als vervolg op een theatervoorstelling over 'transitie in de maatschappij' onder leiding van Jan Rotmans: Sun City II. Zie hier het verrassende resultaat.

Lees meer >

Eat Your Heart Out

Op 16 oktober vindt de aftrap plaats van het innovatieprogramma Eat Your Heart Out. Doel van het programma is om een nieuw ecosysteem voor innovatie in Noordoost-Brabant te creëren, waarbij jongeren aan het stuur staan. De aftrap vindt plaats om 8.30 uur in de HAS Hogeschool aan de Onderwijsboulevard 221 in 's-Hertogenbosch. Inspirerende sprekers belichten vanuit diverse invalshoeken de zoektocht naar innovatie. Voor het event en Wereldvoedseldag is een speciaal nummer met videoclip gemaakt. Zie de teaser. Ook is er aandacht voor de documentaire van het BAJK, 'Ter Land, ter Stal en op mijn Bord', geïnspireerd op de parodieën van de Peterson Farm Bros om burgers bij voedselproductie te betrekken. Greg Peterson zal ook aanwezig zijn.

Lees meer >

Magazine pop-up melksalon is uit

Van 1 - 30 april vond in Amsterdam de pop-up Melksalon plaats, gestart op de datum dat het melkquotum werd afgeschaft. In de pop-up Melksalon zijn verschillende activiteiten, ontmoetingen en ontwerpsessies georganiseerd met als doel anders naar melk en naar de zuivelketen te kijken. Elke dag was er verse melk van verschillende melkveehouders uit het land te verkrijgen. Een aantal Brabantse melkveehouders was actief betrokken. Meer over de pop-up Melksalon in het Magazine.

Lees meer >

Cor van Dort publieksheld van de Smaak

Cor van Dort, Brabants Held van de Smaak, is op 11 september in de verkiezing van de landelijke Held van de Smaak 2015 door het publiek tot favoriet gekozen. Maar liefst meer dan de helft van de ruim 3000 stemmen ging naar Cor van Dort. Een prachtige waardering voor deze ambassadeur van de weervisserij en de Bergse Ansjovis. In juni ontving Cor van Dort al de prijs voor de Brabantse Held van de Smaak uit handen van Remco Beekers, bestuurslid LIB en ZLTO. zie ook dit bericht.

Lees meer >

Nederlandse quinoa 'van zaaizaadje tot product op het bord'

Nederlandse quinoa gefilmd 'van zaaizaadje tot product op het bord'. Met toelichting door Rens Kuijten, mede-initiatiefnemer van de Dutch Quinoa Groep.

Lees meer >

Presentatie LIB op congres Sustainable Transitions in Brighton

Geert Wilms heeft op 26 augustus, samen met Jan Rotmans, een bijdrage geleverd aan het congres “Sustainability transitions and wider transformative change: historical roots and future pathways” in het Engelse Brighton. Een internationaal gezelschap van 350 personen uit de gehele wereld nam aan het congres deel. Transitie professor Jan Rotmans was op die dag key-note spreker, met zijn visie op transitie processen en de rol van ‘kantelaars in dat proces’, en Geert Wilms heeft in de daaropvolgende discussie-sessie de praktijk van transitie in de Agro-food en landbouwsector in Noord-Brabant geschetst. De Italiaanse professor Mariana Mazzucato schetste het grote belang van de 'ondernemende overheid' voor economische groei en innovatie, mits die slim weet te investeren, actief onderzoek en projecten subsidieert én wat terugvraagt van datzelfde bedrijfsleven.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten september 2015

  • Integraal duurzame varkensstal met monovergister
  • Zero Air Pollution (ZAP) System; pilot in de varkenshouderij
  • Natuurlijk Boeren Kleine Beerze
  • Toegevoegde waarde kalkoenhouderij

Lees meer >

Stuurgroep LIB maakt kennis met quinoa teelt in Brabant

Phily Brooijmans en Govert van Dis telen dit jaar 5 ha quinoa op hun biologische akkerbouwbedrijf in Oudemolen. Op hun bedrijf van 112 ha telen ze naast quinoa vooral suikermaïs en aardappelen en daarnaast nog wat 'traditionele akkerbouwgewassen'. Vorig jaar zijn ze voorzichtig begonnen met 1 ha quinoa en dat is goed bevallen. De quinoa is in april gezaaid en wordt in september geoogst. Ze leren steeds bij. Zo blijkt quinoa erg gevoelig te zijn voor structuurschade en is onkruidbestrijding een probleem. Voordelen van quinoa zijn de grote droogtetolerantie en dat het een 'rustgewas' is dat veel organische stof en mineralen achterlaat voor vervolgteelten. Rens Kuiken, initiatiefnemer van de Dutch quinoa groep licht de hele quinoa keten toe, van grond tot bord. Sinds de start van het project in 2011 is, met ondersteuning van LIB, veel geleerd. Inmiddels ligt de quinoa o.a. bij de Sligro in het schap.

Lees meer >