Nieuws

Nederlandse quinoa in de picture!

Deze week (8 januari) veel aandacht voor Nederlandse quinoa in de media. Dit komt o.a. door de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die bevestigen dat quinoa geen hype is maar een blijvertje: de Nederlandse handel in quinoa is de afgelopen vier jaar verdrievoudigd. Het Zuid-Amerikaanse 'supergraan' wordt tegenwoordig ook door tientallen Nederlandse boeren geteeld. Inmiddels heeft Rens Kuijten, oprichter van de Dutch Quinoa Group, al weer vier teeltseizoenen achter zich. Ook de consumptie van quinoa in Nederland steeg enorm: van 267.000 kilo in 2012 naar 2 miljoen kilo vier jaar later. De introductie van de teelt van quinoa in Nederland is mede ondersteund door het LIB. Hieronder enkele verwijzingen naar de media: Eindhovens Dagblad; Volkskrant; RTL Z First en RTL Nieuws.

 

Lees meer >

FreshCabinet op Horecava

De foodnoviteit FreshCabinet beleefde haar introductie op de Horecava in Amsterdam. FreshCabinet is een innovatie die niet mag ontbreken in de professionele horecakeuken. De kast biedt een volautomatische gecontroleerde omgeving waarin volgroeide planten langer kunnen leven en daarmee langer houdbaar zijn; en waarin jonge planten kunnen uitgroeien. Plug & Play, energiezuinig en met slimme verlichting. Dankzij de automatische licht- en waterdosering blijven kruiden en planten minimaal 8 dagen vers. De FreshCabinet is ontwikkeld met ondersteuning van de Stuurgroep LIB.

Lees meer >

Agrofood & Hightech; succesvol vernieuwen en innoveren

Wat kunnen we leren van nieuwe producten en nieuwe product-markt combinaties en innovatie processen in de HighTech sector? Welke relatie is er tussen de topsectoren HighTech en Agrofood? En hoe verloopt het proces van innovatie naar mainstream? Daar ging de Stuurgroep LIB bijeenkomst van 30 november over bij Philips Innovation Services op de High Tech Campus in Eindhoven. Na een reflectie op het acceleratieproces wat nodig is om innovaties te kunnen laten doorgroeien tot een serieuze businessness door gastheer Ruud van Vessem, innovatiemanager bij Philips, volgen 3 korte pitches van innovaties in de agrofoodsector.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten november 2017

  • Ecco: creatie van lokale energiecoöperaties van boeren, bedrijven, burgers en gemeenten.
  • De Melkveestal van de Toekomst
  • Dairylink pilot Boer Guus; melkfabriek op de boerderij
  • Mestrobot in de varkensstal voor dagontmesting
  • De Smaak van Hier; fase 1
  • De digitale bijenkast; doorontwikkeling bijen(kasten)volgsysteem.
  • Doorontwikkeling Koeientuin in Brabant

Lees meer >

Goede opbrengst verwacht voor Brabantse soja

In een project met Agrifirm telen 10 Brabantse telers dit jaar op 60 hectare soja. Daarnaast worden bij de telers en op het proefstation in Vredepeel, proeven gedaan met verschillende rassen om te kijken welke rassen het beter doen in Nederlandse omstandigheden. Volgens Agrifirm is bij de meeste Brabantse telers de teelt goed verlopen en worden goede opbrengsten verwacht. Op de foto een afrijpend sojagewas in Reek.

Lees meer >

Nederlandse quinoateelt op TV

De teelt van quinoa in Nederland groeit en de aandacht voor het Nederlands product groeit mee. Zie de uitzending op NPO2 tijdens het programma Binnenste Buiten voor allerlei kooktips van kok Alain.

Op de foto: Stuurgroep LIB krijgt uitleg over de quinoa teelt door Rens Kuijten (Dutch Quinoa Group) bij biologisch akkerbouwers Govert en Philly van Dis in Oudemolen.

Lees meer >

Agrofoodpluim voor Leonie van Zuilichem met Qarc

Leonie van Zuilichem, dochter van een melkveehouder uit Bladel, heeft uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings de Agrofoodpluim gekregen. Een mooie erkenning voor haar zuivelbedrijf Qarc waarmee ze de melk van het bedrijf van haar ouders verwerkt tot diverse zuivelproducten die via diverse kanalen te verkrijgen zijn zoals AH XL-supermarkten, lokale supermarkten en maaltijdboxen Marley Spoon en Boerschappen. Dat Leonie innovatief is blijkt ook uit een nieuw project (met LIB-ondersteuning) waarin ze samen met het Elkerliek ziekenhuis en de HAS een gezond toetje gaat ontwikkelen met een natuurlijk verhoogd eiwitgehalte zodat patiënten sneller kunnen aansterken.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten september 2017

  • Individuele dierherkenning, big data en ICT in de varkenshouderij
  • RECirculatie, zonder Uitspoeling of PUntlozing tijdens opkweek Aardbeitrayplanten (RECUPA)
  • Blad als biologisch mestfilter
  • Glastuinbouw zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen in organisch substraat
  • Integrale bodemkwaliteit in de aardappelteelt
  • Gezamenlijke logistiek en marketing in de korte keten 2.0
  • Innovatie mesttransport met inzet E-CMR (ICT)
  • EMMA, high tech gecontroleerde teelt in restaurant
  • Worst van oesterzwamvoetjes
  • Innovatief bedrijfsmodel Natuurlijk Boeren

 

Lees meer >

Circulaire landbouw, bodem en klimaatadaptatie

'Wat kunnen we in de Brabantse agrarische praktijk doen om in te spelen op de uitdagingen van circulariteit en klimaat; en wat wordt er al door ondernemers gedaan?' Met deze vraag was de Stuurgroep LIB met een groep genodigden op 13 september te gast op het melkveebedrijf van Jos Verstraten in Westerbeek. Jos legt uit hoe hij hier zelf aan werkt, met veel aandacht voor een gezonde bodem en een goed waterbeheer (lop-stuwtjes, peilgestuurde drainage) en wat de aanpak is van het project 'Circulaire landbouw Sint-Tunnis - Boxmeer'. In dit project wil men de langetermijndoelen die verbonden zijn aan klimaat en circulariteit vertalen naar de concrete praktijk op het bedrijf, waarbij gestart wordt met 150 huiskamergesprekken met boeren in het gebied. Rogier Schulte, Hoogleraar Farming Systems Ecology aan de WUR, legt uit hoe ze in Ierland, vanuit een gedeelde lange termijn visie aan de slag zijn gegaan en hebben gekozen voor 'low carbon farming' als één van de manieren om aan duurzaamheid te werken. Met een brede participatie van meer dan 90% van de boeren. Daarvoor zijn enerzijds ‘regie’ en ‘gezamenlijke visie’ en anderzijds ‘actie’ nodig. In Ierland is dat gelukt en dat is een mooi voorbeeld voor Nederland en Brabant.

 

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten juni 2017

  • Boeren hebben een oplossingen. Het kan anders; het moet anders. Jongeren laten het zien!
  • Verwaarding reststromen Camelia Sinensis. Thee innovatie centrum.
  • De lekkerste appeltaart van Nederland
  • De Boomveer; boomlandschappen op daken in de stad en energieproductie
  • Pro-P-Pigs; automatisch belonen van gescheiden mesten en urineren
  • B2B Snappels als ingrediënt (gedroogde appels van 3e klasse fruit)
  • Qark ontwikkelt eiwitrijke toetjes voor de gezondheidszorg
  • Mannenvlees; ontwikkeling businesscase biologische geitenbokken

Lees meer >