Nieuws

Nieuw LIB-programma 2016 - 2019 uit

Het nieuwe LIB-programma 2016 - 2019 is uit. Klik hier voor de 'interactieve' versie en hier voor de printversie.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten november 2015

  • Winterveldboon; eiwit
  • Luzerne - Dutch Design Academy
  • Stevia 2016 - 2017
  • Topklass veehouderij Helicon
  • Kwaliteitsolie Huttentut (oud graan)
  • FoodLabPeel
  • Geitenbokken vlees
  • Ideeënpark Bomen van de Berk
  • Vriendentuinen bij de Zorgboerderij
  • Varkensgame jaar 3
  • Nederlandse quinoa 2016

Lees meer >

Stuurgroep LIB bezoekt Suikerunie

Op 18 november bezocht de Stuurgroep LIB, samen met een aantal gasten uit oa overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen, de Suikerunie, in het kader van de themabijeenkomst 'Hergebruik van reststromen/water en regionale verbindingen'. De uitdaging van de Suikerunie is om kringlopen voor mineralen, nutriënten en water zo veel mogelijk te sluiten, binnen de eigen fabrieken of terug naar de akkers waar de grondstof vandaan komt. Onder leiding van Frank van Noord (directeur Research & Dvelopment), Gert Sikken (directeur Agrarische Zaken), Paul Hagens (directeur AFC Nieuw Prinsenland) en Piet Janmaat (directeur TOM), kreeg de groep een rondleiding op het terrein (reststromen/producten) en aansluitend een rondgang in de fabriek, waar de bietencampagne in volle gang is; waarna gediscussieerd is over diverse zaken zoals circulaire economie, kringloopdenken versus lineaire processen, duurzame energie, waterkwantiteit en - kwaliteit, verdienmodellen, bodem etc.

Lees meer >

Volle bak tijdens boekpresentatie 'meer eten, minder zorg'

Het was volle bak bij de ZLTO in Den Bosch tijdens de presentatie van het boek 'meer eten, minder zorg' van Phyllis den Brok op 6 november. Ruim 120 mensen uit zorg, onderzoek, beleid en landbouw waren bij elkaar gekomen om de ideeën te horen rond hoe meer aandacht voor eten en drinken, kan leiden tot een gelukkiger leven, langer zelfstandigheid en verlaging van de zorgkosten. Ideeën die Phyllis heeft ontwikkeld in projecten zoals De Mooie Maaltijd in Brabant (ondersteund door LIB). Hier meer informatie over het boek.

Lees meer >

Startsein voor de fabriek van de Vegetarische Slager in Breda

Op zondag 1 november is in Breda het startsein gegeven voor de bouw van de eerste vegetarische slagerij fabriek. Voor de gelegenheid werd ook een prototype gepresenteerd van de eerste vegetarische biefstuk, ontwikkeld door Atza Jan van der Goot van de Universiteit Wageningen. De voedingsbodem voor de Vegetarische Slager werd gelegd in 2007 met een door LIB ondersteund project gericht op de teelt van lupine voor humane voeding in West - Brabant. Volgend jaar wordt de fabriek in Breda geopend. Het moet de grootste vegetarische 'vleesfabriek' van de wereld worden. Lees meer op Omroep Brabant.

Lees meer >

Boekpresentatie Meer Eten Minder Zorg

Op 6 november vindt bij de ZLTO in Den Bosch de presentatie van het boek 'Meer Eten Minder Zorg', van Phyllis den Brok plaats in de vorm van een mini-symposium. Sprekers gaan eerst in op nieuwe definities van gezondheid, sociaal ondernemerschap in eten & drinken en praktijkvoorbeelden van goed eten in de zorg, waarna Phyllis den Brok haar nieuwe boek presenteert. Stuurgroep LIB heeft enkele projecten ondersteund waarvan de uitvoering inspiratie heeft opgeleverd voor dit boek, waaronder de projecten 'Een Mooie Maaltijd in Brabant' en 'Lekker Betrokken'. Meer informatie over de boekpresentatie, tijdstip, locatie en aanmelden via deze website.

Lees meer >

Suiker Unie ontvangt Agrofoodpluim voor deelname aan Veldleeuwerik

Directeur Albert Markusse van de Suiker Unie heeft uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings de Agrofoodpluim ontvangen. Met deze pluim spreekt de provincie maandelijks haar waardering uit voor initiatieven die voorop lopen als het gaat om innovatie en/of verduurzaming binnen de agrofoodsector. Suiker Unie heeft de pluim gekregen voor haar deelname aan Stichting Veldleeuwerik, waarbinnen akkerbouwers, ketenpartners en toeleveranciers samenwerken aan een duurzame akkerbouw. Zie nieuwsbericht.

Lees meer >

Sun City II als beeld voor transitie agrofood sector

Kunstenaars en muzikanten hebben het transitieproces in de landbouw en agrofoodsector omgezet in beeld en geluid.  Dit als vervolg op een theatervoorstelling over 'transitie in de maatschappij' onder leiding van Jan Rotmans: Sun City II. Zie hier het verrassende resultaat.

Lees meer >

Eat Your Heart Out

Op 16 oktober vindt de aftrap plaats van het innovatieprogramma Eat Your Heart Out. Doel van het programma is om een nieuw ecosysteem voor innovatie in Noordoost-Brabant te creëren, waarbij jongeren aan het stuur staan. De aftrap vindt plaats om 8.30 uur in de HAS Hogeschool aan de Onderwijsboulevard 221 in 's-Hertogenbosch. Inspirerende sprekers belichten vanuit diverse invalshoeken de zoektocht naar innovatie. Voor het event en Wereldvoedseldag is een speciaal nummer met videoclip gemaakt. Zie de teaser. Ook is er aandacht voor de documentaire van het BAJK, 'Ter Land, ter Stal en op mijn Bord', geïnspireerd op de parodieën van de Peterson Farm Bros om burgers bij voedselproductie te betrekken. Greg Peterson zal ook aanwezig zijn.

Lees meer >

Magazine pop-up melksalon is uit

Van 1 - 30 april vond in Amsterdam de pop-up Melksalon plaats, gestart op de datum dat het melkquotum werd afgeschaft. In de pop-up Melksalon zijn verschillende activiteiten, ontmoetingen en ontwerpsessies georganiseerd met als doel anders naar melk en naar de zuivelketen te kijken. Elke dag was er verse melk van verschillende melkveehouders uit het land te verkrijgen. Een aantal Brabantse melkveehouders was actief betrokken. Meer over de pop-up Melksalon in het Magazine.

Lees meer >